Sociale formål

Børnepsykiatrien får klovnebesøg

13/01-2016

Hospitalsklovne har siden 2003 opmuntret børn med fysiske sygdomme på hospitalerne. Nu kommer klovnene også på besøg i psykiatrien.

I mere end ti år har hospitalsklovne været en fast ingrediens på de somatiske afdelinger på landets sygehuse, men med en ny bevilling fra Det Obelske Familiefond på 6 mio. kr. kan organisationen Danske Hospitalsklovne nu udvide besøgene til også at omfatte de psykiatriske børneafdelinger, foreløbig i en periode på seks år fra 2016 til og med 2021.

Årligt indlægges 1500 børn og unge i psykiatrien, og mange er indlagt i op til 16 uger. Børnene savner aktiviteter og almindeligt børneliv i en hverdag, der er præget af bekymring og af og til tvang.

Håbet er, at klovnene kan hjælpe med at løse op for de situationer og sprede glæde og en positiv energi under deres besøg, og der er allerede gode internationale erfaringer med hospitalsklovne i psykiatrien. Men også herhjemme viser et pilotprojekt, der blev gennemført i sommeren 2015, at hospitalsklovne kan gøre en forskel for psykisk syge børn. 

Magi og smil til syge børn

Kirsten Nøhr Andersen er afdelingssygeplejerske på Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center i Viborg, og hun ser frem til at klovnene får deres daglige gang blandt hendes små patienter:

”En hospitalsklovn møder børnene med magi og smil og ser barnet bag de psykiske vanskeligheder. Det er en positiv oplevelse for et barn, der ellers kan have svært ved at skabe kontakt og indgå i relationer. Som personale har vi nydt godt af de særlige situationer, der er opstået, og som har gjort det muligt at lave nye observationer af børnene” siger hun.

Alle hospitalsklovne er professionelt uddannede og skal nu efteruddannes i arbejdet med børn med psykiske lidelser.

Med donationen fra Det Obelske Familiefond er den samlede støtte til udrulningen af hospitalsklovnetilbuddet i psykiatrien oppe på 12 mio. kr. Danske Hospitalsklovne modtog nemlig også et tilskud på 6 mio. kr. fra Satspuljen i 2015.


Relaterede nyheder

Projektet

Find ud af, hvilke aktiviteter der er støtteberettigede. Bliv inspireret af tidligere projekter, der har modtaget støtte.

Ansøgningen

Læs ansøgningskriterier og -retningslinjer grundigt. Opret en profil og indsend din ansøgning online.

Behandling

Vi modtager ansøgninger løbende med en forventet behandlingstid på 3-5 måneder. Følg med i behandlingen på ‘Min side’.