Kunst

Da ligestillingen kom til Tivoligarden

25/08-2015

Tivoligarden startede som verdens første ungdomsgarde i 1844 under navnet Det Liliputiske Militair. Forbilledet var dengang som nu Livgardens Tambourkorps, og derfor var Tivoligarden naturligvis eksklusivt for drenge.

At tiden dengang var en anden - ikke kun i ligestillingsspørgsmål - fremgår af denne passage fra jubilæumsskriftet i anledning af Tivoligardens 140-års jubilæet i 1984:

"De [drengene i garden, red.] aflønnedes, når de optrådte, med en mark om dagen, fire stykker smørrebrød og en halv øl, men fornøjelsen ved at være med oversteg for de flestes vedkommende langt glæden ved at tjene disse skillinger, selv om de ofte faldt på et tørt sted."

Ud med øl og ind med piger

Tiderne er imidtertid skiftet, og ud over at der ikke længere serveres øl for de 8-16-årige gardister, vil der fra efteråret 2015 for første gang også være piger i Tivoligarden.

Allerede i 1988 blev kønsmonopolet brudt hos storebrødrene i Livgardens Tambourkorps, da en klarinettist blev optaget som første kvindelige medlem af korpset. 27 år senere, i 100-året for kvinder og tyendes valgret, vil der i år til september starte ni piger i oplæring i Tivoligarden.

Man må dog væbne sig med tålmod frem til sæson 2016, hvis man gerne vil se pigerne gå march under bjørneskindshuerne i de rød-hvide uniformer. Det kræver nemlig et års træning, før de nye gardister er klar til at gå med i paraden, når garden trækker op i Den Gamle Have.

Drengene er klar


Blandt de garvede drenge i Tivoligarden er der spændt forventning ved udsigten til daglig omgang med de nye veninder som følge af tidernes gunst. Se et par af dem kommentere fremtidsudsigterne i denne herlige video fra Tivoligarden.
 
Garden træder op i Tivoli hver dag i hele sæsonen og rejser derudover jævnligt udenlands, hvor den repræsenterer Tivoli og Danmark med koncerter og parader.
 
Det Obelske Familiefond har støttet Tivoligardens arbejde med musikalsk talentudvikling blandt børn og unge siden 2011.

Relaterede nyheder

Projektet

Find ud af, hvilke aktiviteter der er støtteberettigede. Bliv inspireret af tidligere projekter, der har modtaget støtte.

Ansøgningen

Læs ansøgningskriterier og -retningslinjer grundigt. Opret en profil og indsend din ansøgning online.

Behandling

Vi modtager ansøgninger løbende med en forventet behandlingstid på 3-5 måneder. Følg med i behandlingen på ‘Min side’.