Sociale formål

Digital hjælp til svær medicinnedtrapning

25/08-2015

Nedtrapning af antidepressiv medicin kan være en svær proces, blandt andet fordi nedtrapningssymptomerne kan minde om den depression eller angst, patienten oprindeligt fik medicin for.

Praktiserende læger har ikke altid viden nok om nedtrapning eller tid til at støtte undervejs, og derfor vil initiativgruppen BetterOff med udviklingen af et nyt digitalt værktøj af samme navn supplere de eksisterende tilbud på området.

I samarbejde med Socialt Udviklingscenter (SUS) er BetterOff dels gået i gang med foranalyse af problematikken og dels udviklingen af den digitale platform.

Tre værktøjer til nedtrapning

BetterOff bliver en kombination af tre værktøjer: en app til self-tracking, som i forvejen kendes fra eksempelvis løbe-apps eller apps til rygestop, et online kombineret brugerforum og videnbase og endelig individuel vejledning af fagpersoner.

- Målet er, at brugeren oplever en tryg proces med få eller ingen nedtrapningssymptomer og gennem livsstilsændringer kan forebygge tilbagefald, siger initiativtager og projektleder Line Diemer Lyng.

BetterOff er det første program af sin slags til nedtrapning af antidepressiv medicin, og på længere sigt er det initiativtagernes vision også at udvide til andre typer medicin som for eksempel sovemedicin.

Til glæde for både patienter og læger

I Danmark og det meste af den vestlige verden tager ca. 8 % af befolkningen antidepressiv medicin. 60 % af dem rammes af nedtrapningssymptomer som for eksempel angst, svimmelhed, træthed, nedtrykthed og aggression, når deres medicinforbrug skal udfases. Både patienter og læger kan derfor få stor glæde af initiativet.

- Med BetterOff tages der et vigtigt skridt i forhold til at hjælpe mennesker, der ønsker at trappe ud af antidepressiv medicin, siger praktiserende læge Dorte Halkjær, som er en af dem, der nærer store forhåbninger til det kommende tilbud.

- Vi forventer, at de digitale værktøjer i BetterOff for os som praktiserende læger vil være til stor hjælp i forhold til at sikre tryg og sikker nedtrapning med god støtte, siger hun.

Det Obelske Familiefond har støttet udviklingen af BetterOff med 1 mio. kr.


Foto: Tom Varco

Relaterede nyheder

Projektet

Find ud af, hvilke aktiviteter der er støtteberettigede. Bliv inspireret af tidligere projekter, der har modtaget støtte.

Ansøgningen

Læs ansøgningskriterier og -retningslinjer grundigt. Opret en profil og indsend din ansøgning online.

Behandling

Vi modtager ansøgninger løbende med en forventet behandlingstid på 3-5 måneder. Følg med i behandlingen på ‘Min side’.