Forskning

Dinosauren som aldrig skulle have været fundet

25/08-2015

Den tyske palæontolog, Raimond Albersdörfer, som ernærer sig som dinosaurusjæger, var til stede på Zoologisk Museum i København, da dinosauren med kælenavnet Misty blev afsløret tirsdag. Det var nemlig på hans ekspedition, at de cirka 150 millioner år gamle knogler for første gang i menneskehedens historie så dagens lys.

Det var imidlertid ikke Albersdörfer selv, som gjorde det spektakulære fund, men hans to sønner, Benjamin og Jacob Albersdörfer, som han i 2009 havde med på slæb i felten i Wyoming, hvor de, uden at kende til Mistys eksistens, var i gang med en helt anden udgravning. Derfor gav han også ved afsløringsreceptionen ordet til sin nu 19-årige søn, Benjamin, som derefter holdt åbningstalen.

Behold, hvad I finder

- Vi havde været afsted i flere dage, og min bror og jeg var nok begyndt at blive lidt rastløse. Ja, faktisk syntes far, vi var helt vildt irriterende, grinede Benjamin Albersdörfer fra talerstolen.

Han forklarede, hvordan deres far, for at de ikke skulle gå i vejen for det vigtige udgravningsarbejde, sendte dem et stykke væk, hvor de selv kunne søge efter nogle andre knogler. Men Albersdörfer havde næppe forventet at få meget andet end nogle timers fred ud af at sende de to uromagere væk.

- Far sagde til os, at vi skulle gå et andet sted hen, og så lovede han, at hvis vi fandt noget, måtte vi beholde det, fortalte sønnen.

Gravede til de segnede

De to drenge gik i gang med at lede, og da de efter et stykke tid faldt over et lille stykke knogle, der stak op af jorden, begyndte de at grave det fri. Men til deres overraskelse fortsatte knoglen ned i jorden, og da de havde gravet i flere timer, havde de frigjort lårbensknoglen på et af de bedst bevarede eksemplarer af arten Diplodocus Longus - bedre kendt som Langhals - der nogensinde er fundet.

- Men da vi havde gravet den fri, viste det sig, at der var endnu en knogle - og endnu en knogle og endnu en knogle, fortalte Benjamin og beskrev, hvordan de to brødre gravede og gravede og først stoppede igen, da de var helt dehydrerede.

- Da vi løb tilbage og fortalte vores far, hvad vi havde fundet, troede han selvfølgelig ikke på os, men han havde da heldigvis anstændighed nok til at gå med og se, berettede han under publikums latter.

"En af mit livs største opdagelser"

Det syn, der mødte Raimond Albersdörfer, blev med hans egne ord "en af mit livs største opdagelser". Misty er ét af kun seks velbevarede og komplette dinosaurskeletter af arten Diplocodus Longus i verden. Og så var det jo altså ikke engang Albersdörfer selv, der havde gjort opdagelsen. Men, som hans søn med et grin afsluttede sin tale med:

- Han brød sit løfte. Vi fik ikke lov til at beholde det, vi fandt.

Den 17 meter lange fortidskæmpe blev i 2013 købt på auktion i London af Det Obelske Familiefond for 4,3 mio. kr. og skænket til Zoologisk Museum. Det er den første dinosur i Danmark og udgør juvelen i den netop åbnede udstilling Det Dyrebare, som er den største udstilling i museets historie.

Benjamin og Jacob Albersdörfer var henholdsvis 14 og 11 år gamle, da de fandt Misty i 2009.

Relaterede nyheder

Projektet

Find ud af, hvilke aktiviteter der er støtteberettigede. Bliv inspireret af tidligere projekter, der har modtaget støtte.

Ansøgningen

Læs ansøgningskriterier og -retningslinjer grundigt. Opret en profil og indsend din ansøgning online.

Behandling

Vi modtager ansøgninger løbende med en forventet behandlingstid på 3-5 måneder. Følg med i behandlingen på ‘Min side’.