Forskning

Forskningsprojekt: Er sorgen sund eller syg?

28/09-2016

Professor Svend Brinkmann har modtaget 12,6 mio. kr. fra Det Obelske Familiefond til forskning i sorgens kultur over de næste fem år.

Hvornår er sorgen sund og naturlig, og hvornår bliver den til en sygelig tilstand, som skal behandles - det, der i fagterminologi kaldes kompliceret sorg? Det er et af de områder, professor Svend Brinkmann fra Institut for Kommunikation ved Aalborg Universitet skal i gang med at afdække.

Sammen med en gruppe på syv forskere fra Aalborg og Aarhus' universiteter har Svend Brinkmann modtaget en bevilling på godt 12,6 mio. kr. til forskningsprojektet "Sorgens Kultur, som vil have fokus på den såkaldte medikalisering af sorg, altså dette at sorgen bliver til sygdom.

Sorgdiagnose er ikke uproblematisk

Projektet er blandt andet foranlediget af, at Verdenssundhedsorganisationen WHO i 2018 forventes at offentliggøre en ny liste over psykiatriske lidelser, hvor sorg for første gang vil optræde som en sygdom.

Sorgens plads på listen over psykiatriske lidelse giver i første omgang bedre mulighed for at diagnosticere og behandle kompliceret sorg, men sorgens nye status som sygdom er ifølge forskergruppen heller ikke uproblematisk.

"Diagnosen rejser samtidig spørgsmålet om, hvor grænsen går mellem sorg som et almindeligt menneskeligt fænomen og sorgen som en psykisk forrstyrrelse," lyder det i pressemeddelelsen fra Aalborg Universitet i forbindelse med offentliggørelse af bevillingen.

Læs hele pressemeddelelsen fra Aalborg Universitet her

Relaterede nyheder

Projektet

Find ud af, hvilke aktiviteter der er støtteberettigede. Bliv inspireret af tidligere projekter, der har modtaget støtte.

Ansøgningen

Læs ansøgningskriterier og -retningslinjer grundigt. Opret en profil og indsend din ansøgning online.

Behandling

Vi modtager ansøgninger løbende med en forventet behandlingstid på 3-5 måneder. Følg med i behandlingen på ‘Min side’.