Forskning

Forskning i hjerteflimmer skal redde liv

25/08-2015

Atrieflimren – eller hjerteflimmer – er en hjerterytmeforstyrrelse, som optræder hos cirka 100.000 danskere. Hjerteflimmer kan give hjertebanken, åndenød og træthed og er den hyppigste årsag til blodpropper og slagtilfælde.

Årsagerne til hjerteflimmer er stadig delvis ukendte, og da blodpropper og slagtilfælde ofte fører til enten dødsfald eller livsvarig invalidering er der således store perspektiver såvel menneskeligt som samfundsøkonomisk i forskning på området.

Risikoen for hjerteflimmer vokser med alderen. Antallet af personer med hjerteflimmer vokser derfor i takt med, at gennemsnitslevealderen stiger. Det er således en ironisk realitet, at medicinske landvindinger og generelt sundere livsstil, som fører til højere levealder, resulterer i, at hjerteflimmer nu er godt på vej til at blive en folkesygdom.

Fokus på screening, årsager og behandling
Behandlingen af hjerteflimmer har hidtil bestået af livslang medicinering, stabilisering af hjerterymten, operation og blodfortyndende behandling for at formindske risikoen. Et femårigt forskningsprojekt på AAU har imidlertid siden 2009 arbejdet på at undersøge betydningen af blandt andet kost, livsstil og genetisk disponering med henblik på forebyggelse af hjerteflimmer.

Det Obelske Familiefond har med en bevilling på 8,5 mio. støttet en ny femårig forskningsperiode, som blandt andet får fokus på screening, kortlægning af årsager samt videreudvikling af behandlingstilbud.

Bevillingen skal desuden støtte det fortsatte internationale samarbejde om hjerteflimren med forskergrupper i blandt andet Boston, Wien, Birmingham og Oslo.

Relaterede nyheder

Projektet

Find ud af, hvilke aktiviteter der er støtteberettigede. Bliv inspireret af tidligere projekter, der har modtaget støtte.

Ansøgningen

Læs ansøgningskriterier og -retningslinjer grundigt. Opret en profil og indsend din ansøgning online.

Behandling

Vi modtager ansøgninger løbende med en forventet behandlingstid på 3-5 måneder. Følg med i behandlingen på ‘Min side’.