Forskning

Forskning varsler godt nyt for familier med ørebørn

02/11-2016

Ny forskning afslører hidtil ukendt metode til trykregulering i øret. Det kan være en revolution for behandling af mellemørebetændelse.

Hvis man én gang har hørt et barn skrige sine lunger ud af smerte over mellemørebetændelse, forstår man alvoren. Er man endvidere forælder til et ørebarn, vil udsigten til mulig behandling formentlig lyde som et sandt mirakel.

Mellemørebetændelse er særligt hyppigt forekommende hos børn. Klassisk er årsagen nedsat funktion af det såkaldt eustakiske rør, som normalt udligner trykændringer i mellemøret. Nedsat funktion medfører konstant undertryk i mellemøret med dannelse af væske samt nedsat hørelse.

Lidelsen behandles med trykudlignende dræn i trommehinden, og 30% af alle danske børn får dræn inden 10-års alderen. Hyppigt ses kronisk eller gentagen mellemørebetændelse, som medfører nye dræn, men som også på længere sigt medfører permanent nedsat hørelse på grund af skader på trommehinde og øreknogler, som siden kræver ørekirurgisk behandling.

Ny opdagelse giver håb

Nedsat funktion af det eustakiske rør kan imidlertid ikke forklare problemet til bunds. Nye forsøg på Aalborg Universitetshospital peger på, at slimhinden bagerst i mellemøret også har en vigtig funktion ved trykudligning.

Slimhinden formodes at kunne svulme og skrumpe ved ændringer i blodfylden, som er kendt fra næsen, når den bliver "stoppet til" under forkølelse. På denne måde kan trykket reguleres, så længe slimhinden er sund, og det kan muligvis være indgangen til en udvikling af en helt ny behandlingsmetode.

Et nyt forskningsprojekt skal undersøge strukturen af mellemøret og dets slimhinde yderligere med henblik på at udvikle og forbedre behandlingen af den vel nok mest udbredte folkesygdom blandt børn.

Det Obelske Familiefond støtter forskningsprojektet med 2 mio. kr. i en toårig periode frem til 2018.

Relaterede nyheder

Projektet

Find ud af, hvilke aktiviteter der er støtteberettigede. Bliv inspireret af tidligere projekter, der har modtaget støtte.

Ansøgningen

Læs ansøgningskriterier og -retningslinjer grundigt. Opret en profil og indsend din ansøgning online.

Behandling

Vi modtager ansøgninger løbende med en forventet behandlingstid på 3-5 måneder. Følg med i behandlingen på ‘Min side’.