Nordjylland

Fremtidsunivers i Aalborg

24/08-2015

”FRA NU AF KAN DET KUN BLIVE BEDRE. FOR VI KAN HVAD VI VIL, OG VI VIL DET” er titlen på Jesper Dalgaards aktuelle udstilling i Kunsthal Nord i Aalborg. Her bliver beskueren ført ind i et univers af galaktiske landskabsskulpturer og installationer, der har reminiscenser af arkaiske kulturer og science fiction-verdener.

Det er Jesper Dalgaards største udstilling til dato, og den er muliggjort med støtte fra især Realdania, Det Obelske Familiefond og Statens Kunstråd og med hjælp fra elever på Construction College Aalborg.

Grønne ’verdener’ i loftet

Udstillingen består af skyggelandskaber, landskabsskulpturer, opholdsrum, animationsfilm og simple stilladskonstruktioner. Der er brugt materialer fra naturen og elementer, vi kender fra blandt andet modeltogbaner, samt flamingo, papmaché, sækkelærred, gips og blik, som er sat sammen med lim, snor og ståltråd. På den måde kobler kunstneren højteknologi, natur og hjemmesløjd i sine værker.

Fra loftet i Kunsthal Nord hænger for eksempel grønne ’verdener’ i piletræ og fibergræs, og midt i udstillingen er opstillet små stilladser og træmodeller, der danner en form for planetsystem.

Det er ikke blot enkeltstående installationer. De skal ses som moduler: en slags labyrintiske, højeffektive produktionsenheder i en fjern fremtidsverden. Installationerne skaber rum for, at man kan bevæge sig rundt i dem og tage del af science fiction-verdenen.

Vender op og ned på forestillinger

Med fremtidsinstallationerne vil Jesper Dalgaard få beskueren til at åbne øjne og øre for det umulige. Han har ingen direkte politisk dagsorden, men tilbyder i stedet et frirum, hvor vi får chancen for at se en potentiel verden, en slags fremtidsunivers, der som i en topsy turvy vender op og ned på vores gængse forestillinger om tingene og verden.

Jesper Dalgaards værkproduktion tager udgangspunkt i forestillingen om at starte forfra. Og hans fremtidsunivers udvides løbende med fortællinger om mennesker, civilisationer og nye stadier af liv.

Naturromantisk fremtidssyn

Tidligere har to af værkerne fra fremtidsuniverset været udstillet som forlæg for modeller eller som mindre værker, men er nu for første gang realiseret i størrelsen 1:1 i Kunsthal Nord.

Et af dem er installationen, med den for Jesper Dalgaards værker karakteristisk lange fortællende titel: ”Byggeri til de udvalgte – Den nye sektor er bygget til at huse en udvalgt skare. En gruppe af borgere, som havde gjort sig specielt positivt bemærket i kraft af deres samfundssind. Det betyder, at alle asociale elementer er frasorteret, og derfor er der en forståelse for, at den fælles sameksistens er alfa og omega. Den enkeltes behov er vigtig, men kan aldrig blive vigtigere end fællesskabets ønsker og behov. Men det har alle heldigvis fuld forståelse for. Og arbejder derfor for fællesskabets bedste, som også er det bedste for den enkelte” (2012).

Værket har form af en opholdsstue med egen planetarisk atmosfære. På interaktiv vis ’beames’ beskueren direkte ind i rollen som en fjern fremtidsbeboer og oplever der et naturromantisk syn med svævende landskabsskulpturer.

Jesper Dalgaard har uddraget værket fra sin fremtidsfiktion om en interstellar fortælling i et univers, hvor naturen har taget over. Denne fremtidsfiktion kan man se på www.mortfega.org.

Jesper Dalgaard (f. 1974) har studeret på Det Fynske Kunstakademi og Det Kongelige Danske Kunstakademi. Han har en række fælles- og soloudstillinger bag sig og er indehaver af sitet www.mortfega.org.

Kilde: Lisbeth Rindholt

Relaterede nyheder

Projektet

Find ud af, hvilke aktiviteter der er støtteberettigede. Bliv inspireret af tidligere projekter, der har modtaget støtte.

Ansøgningen

Læs ansøgningskriterier og -retningslinjer grundigt. Opret en profil og indsend din ansøgning online.

Behandling

Vi modtager ansøgninger løbende med en forventet behandlingstid på 3-5 måneder. Følg med i behandlingen på ‘Min side’.