Sociale formål

Hjælp til børnefamilier er populært

25/08-2015

I to timer om ugen kommer der et sæt frivillige hænder ind ad døren og hjælper med alt fra tøjvask, indkøb, rengøring og madlavning til lektiehjælp, samtaler om stort og småt eller en tur ud i det grønne med børnene. Det er et tilbud, som kriseramte børnefamilier i flere og flere kommuner bliver mødt af af den engelske organisation HOME START, som i 2008 også etablerede sig i Danmark.

HOME START baserer sig på frivillig arbejdskraft og henvender sig til børnefamilier, som af den ene eller anden grund midlertidigt er slået ud af kurs. Det kan være, den ene forælder er blevet alvorligt syg, familien kan være ramt af arbejdsløshed, dødsfald, skilsmisse eller andre forhold, som betyder, at der i en periode ikke er overskud til at få hverdagen til at hænge ordentligt sammen.

Hvor pressede familier uden en ekstra støtte i hverdagen risikerer at knække helt og dermed ende som en sag om vanrøgt, vold eller alkoholmisbrug hos det offentlige, har HOME START muligheden for at tilbyde den nødvendige ugentlige aflastning, som kan give familien fornyede ressourcer til at komme på fode igen.

Populært hos både familier og kommuner

Konceptet for HOME START er klart og gennemskueligt. Når en presset familie henvender sig, kommer den lokale koordinator på hjemmebesøg og aftaler med familien, hvilken hjælp der er behov for, og vurderer, hvilken familieven familien kan matche med. Familievennen besøger derefter familien cirka to timer om ugen i et støtteforløb, som kan vare 6-12 måneder.

Tilbuddet har i løbet af HOME STARTs korte levetid i Danmark vist sig at være umådeligt efterspurgt. Ca. 900 familier har været igennem et støtteforløb, og 300 familier med i alt 525 børn modtager lige nu støtte. Efterspørgslen er så stor, at antallet af frivillige hænder har svært ved at følge med. Lige nu står omkring 950 familier på venteliste til en familieven.

Også i kommunerne er aflastningstilbuddet populært. HOME START gjorde sit indtog i Danmark i 2008 og har i løbet af seks år fået fodfæste i foreløbig 12 kommuner, hvor der er etableret lokalafdelinger, som rekrutterer og organiserer de frivillige. Og at behovet er der, bliver tydeligt illustreret af, at yderligere 22 kommuner af egen drift har henvendt sig for også at få etableret en afdeling hos dem efter at have hørt om konceptet.

Det virker

Årsagen til såvel kommunernes som familiernes begejstring for HOME START er formentlig den enkle, at det virker.

I en Epinion-evaluering af HOME START, som blev afsluttet i 2014, svarer 67% af de adspurgte familier, at forløbet har givet dem mere pusterum og luft i hverdagen. 44% oplever at have fået mere overskud, og cirka en tredjedel af familierne svarer ja til, at de er mindre stressede, har fået mere ro i familien, større overblik og mere kvalitetstid med børnene.

"Det har simpelhen givet mig så meget. Det er svært at sætte ord på, hvad det er, men det her er bare blevet et gladere hjem. Jeg har også fået mere overskud og kan lettere se vejen ud af problemerne nu," lyder det blandt andet fra en anonym bruger af HOME START.

En anden siger:

"Det har reddet mit ægteskab. Givet energi og overskud. Også på forskud. Der er plads til at give noget overskud videre, og der er kommet noget energi på kontoen. Vi fik tid til hinanden og til planlægningen. Til at få noget ekstra tid sammen."

Det Obelske Familiefond har siden 2012 støttet HOME START med 6 mio. kr.

Relaterede nyheder

Projektet

Find ud af, hvilke aktiviteter der er støtteberettigede. Bliv inspireret af tidligere projekter, der har modtaget støtte.

Ansøgningen

Læs ansøgningskriterier og -retningslinjer grundigt. Opret en profil og indsend din ansøgning online.

Behandling

Vi modtager ansøgninger løbende med en forventet behandlingstid på 3-5 måneder. Følg med i behandlingen på ‘Min side’.