Forskning

Julegave på 550 mio. sikrer nyt naturhistorisk museum

25/08-2015

Julestemningen er reddet hos naturvidenskabsfolket på Københavns Universitet efter, at finansieringen af et nyt kæmpemuseum er faldet i hak. Det nye Statens Naturhistoriske Museum, som kommer til at ligge ved Botanisk Have i hjertet af København, beløber sig til 950 mio. kr., hvoraf de 550 mio. er donationer fra fire private fonde.

Danmarks nye naturhistoriske nationalmuseum skal samle Zoologisk Museum, Geologisk Museum og Botanisk Museum til et museum i international topklasse. Her bliver det fra år 2020 muligt at studere både kæmpe hvalskeletter, eksotiske planter, sjældne meteoritter og at hilse på museets nyligt indflyttede beboer langhals-dinosauren Misty, som Det Obelske Familiefond donerede til museet i 2013. 

"Med de generøse fondsgaver kan Københavns Universitet på enestående vis styrke både formidling, forskning og undervisning i naturvidenskab. Vi tog beslutningen om at samle vores tre naturhistoriske museer tilbage i 2004. Det er derfor resultatet af ti års målrettet indsats, vi nu fejrer, og jeg er meget taknemmelig for den store opbakning, der hele vejen igennem har været til projektet," siger rektor Ralf Hemmingsen.

Hele naturen under et tag

Når det nye museum efter planen slår dørene op i 2020, vil det rumme en af verdens ti største naturhistoriske samlinger. De mere end 14 millioner genstande spænder vidt. Man kan for eksempel møde Danmarks ensomste edderkop - fundet i ét eksemplar i Danmark og aldrig før eller siden set noget sted i verden - besøge verdens største og mest komplette samling af hvalskeletter og blive klogere på Solsystemets ældgamle meteoritter.

Botanisk Have bliver også en betydelig brik i den fremtidige museumsoplevelse, og det er et element, som museumsdirektør Morten Meldgaard lægger særlig vægt på:

"Det tætte samspil med Botanisk Have er noget af det, der gør det nye museum helt enestående. Det er kun ganske få steder i verden, man kan gå på opdagelse i hele naturriget på et og samme museum. At vi nu endelig lykkes med at skabe så enestående og betydningsfuld en oplevelse midt i København, det er helt fantastisk," siger han.

Det er Lundgaard & Tranberg Arkitekter og arkitekt Claus Pryds, der har tegnet museet, som både skal rumme den ny og moderne arkitektur og de eksisterende gamle bevaringsværdige bygninger i Botanisk Have.

Nyt museum styrker forskning

Statens Naturhistoriske Museum huser allerede i dag fire stærke og internationalt anerkendte grundforskningscentre og er daglig arbejdsplads for en række af universitetets naturvidenskabelige topforskere. Museets skoletjeneste er en af landets stærkeste, og når et nyt museum slår dørene op, vil 55.000 elever årligt benytte sig af de nye faciliteter, og museets besøgstal vil tredobles til over 400.000 gæster om året.

"Det nye museum vil styrke muligheden for fortsat at være med helt i front i den naturvidenskabelige forskning. Det styrker også den vigtige fødekæde til de naturvidenskabelige uddannelser. I dag forandrer naturen og dermed også menneskets levevilkår sig med utrolig hast. Derfor skal vi være med, hvor det sker, bidrage til forståelsen af naturen og videregive vigtig ny viden til nuværende og kommende generationer," siger Morten Meldgaard.

Det Obelske Familiefond støtter Statens Naturhistoriske Museum med 100 mio. kr. Endvidere kommer 250 mio. kr. fra Villum Fonden, 100 mio. kr. fra Novo Nordisk Fonden og 100 mio. kr. fra Aage og Johanne Louis-Hansens Fond. Derudover betaler Københavns Universitet selv 300 mio. kr., og Staten betaler de sidste 100 mio. kr.

Foto: Statens Naturhistoriske Museum

Relaterede nyheder

Projektet

Find ud af, hvilke aktiviteter der er støtteberettigede. Bliv inspireret af tidligere projekter, der har modtaget støtte.

Ansøgningen

Læs ansøgningskriterier og -retningslinjer grundigt. Opret en profil og indsend din ansøgning online.

Behandling

Vi modtager ansøgninger løbende med en forventet behandlingstid på 3-5 måneder. Følg med i behandlingen på ‘Min side’.