Forskning

Kræftpatienter bliver behandlet med elektrisk stød

25/08-2015

Kræft i bugspytkirtlen er en relativt sjælden sygdom, men ikke desto mindre forårsager netop denne kræftform hvert fjerde kræftdødsfald i Danmark. Det er også en af de få kræftsygdomme, hvor der ikke er sket en positiv udvikling i overlevelsesraten de sidste 40 år.

Kræftsvulster i bugspytkirtlen kan ofte ikke fjernes operativt eller ligger for tæt på kritiske strukturer som store blodårer.

Aalborg Universitetshospital har imidlertid høstet gode erfaringer med en ny form for elektrisk kirurgi under navnet NanoKnife, som forenklet sagt behandler svulsterne med højvoltsstrøm. Strømmen ødelægger cellemembranen, hvilket slår cellerne ihjel samtidig med, at metoden kun giver meget begrænsede skader på det omkringliggende væv.

Hjem efter 24 timer

Et nyt forskningsprojekt vil forbedre den eksisterende teknologi og kombinere behandlingen med kemoterapi. På den måde bliver kræftsvulsten reduceret så meget, at det bliver muligt at fjerne denne kirurgisk, så behandlingen forhåbentlig kan gå fra at være livsforlængende til at være helbredende.

Ud over at være effektiv, er NanoKnife-metoden også uhyre skånsom overfor patienten. Den giver kun få bivirkninger, patienten kan typisk sendes hjem inden for 24 timer, og der er heller ikke behov for efterbehandling.

NanoKnife er udviklet i USA, hvor den blev taget i anvendelse i 2009. Siden har metoden vundet udbredelse i England, Tyskland, Sverige og Danmark.

Tiltrækker patienter fra udlandet

Aalborg Universitetshospital er blandt de eneste i landet, der behersker teknikken og tiltrækker patienter ikke blot fra hele Region Nordjylland og resten af Danmark, men også fra udlandet.

Udover at forbedre overlevelseschancerne for patienterne vil det ny forskningsprojekt altså være med til at fastholde Aalborg Universitetshospitals førerposition på dette område.

Med en bevilling på 2.268.200 kr. støtter Det Obelske Familiefond projektet i hele den treårige periode, det løber.

Relaterede nyheder

Projektet

Find ud af, hvilke aktiviteter der er støtteberettigede. Bliv inspireret af tidligere projekter, der har modtaget støtte.

Ansøgningen

Læs ansøgningskriterier og -retningslinjer grundigt. Opret en profil og indsend din ansøgning online.

Behandling

Vi modtager ansøgninger løbende med en forventet behandlingstid på 3-5 måneder. Følg med i behandlingen på ‘Min side’.