Kunst

Kunst til kamp mod hjerneskader

01/04-2016

Samtidskunst i stedet for lange hvide gange og grå linoleumsgulve skal støtte genoptræning af hjerneskadede.

Forskning i healthcare design - eller helbredende design - viser, at rekreative omgivelser har betydning for helbredelse. Derfor har Det Obelske Familiefond flere gange støttet initiativer med afsæt i helbredende design og kunst, ligesom vi har støttet forskningen på området.

Med en donation på 1 mio. kr. til blivende kunst støtter fondet nu genoptræningen af svært hjerneskadede patienter på Regionshospitalet Hammel Neurocenter, som netop har taget nyrenoverede faciliteter i brug.

Hospitalet er Danmarks eneste sted for højspecialiseret behandling af børn og unge med erhvervet hjerneskade, og da den gennemsnitlige indlæggelsestid i forbindelse med rehabilitering er på 2-3 måneder, er det afgørende med rekreative omgivelser for at understøtte rehabiliteringen og få patienterne til at føle sig hjemme på Hammel Neurocenter.

Lys, former og farver skal indgyde håb

I forbindelse med den nylige renovering var der ikke midler i budgettet til udsmykning, og derfor er ledende overlæge, Merete Stubkjær Christensen, glad for den ekstra fondsindsprøjtning:

"De lange gange med tomme, hvide vægge efterlader et sterilt og sansemæssigt fattigt indtryk. Slet ikke inspirerende for patienterne, som ofte er til genoptræning hos os i flere måneder for at genvinde førligheden og evnen til at kommunikere med omgivelserne.

Det Obelske Familiefonds donation til at indkøbe kunst for en million kroner falder derfor på et tørt sted. Vi glæder os i den grad til at kunne investere i lys, flotte farver og former, der kan indgyde håb, skabe glæde og give energi til at træne - selv om man er svært skadet," siger hun.

Regionshospitalet Hammel Neurocenter samler indledningsvis op på nationale og internationale erfaringer med hjerneskaderamtes oplevelse af kunst, men planlægger at satse på samtidskunst, der skal udvikles i et samspil mellem unge kunsttalenter, patienterne og pårørende.

Relaterede nyheder

Projektet

Find ud af, hvilke aktiviteter der er støtteberettigede. Bliv inspireret af tidligere projekter, der har modtaget støtte.

Ansøgningen

Læs ansøgningskriterier og -retningslinjer grundigt. Opret en profil og indsend din ansøgning online.

Behandling

Vi modtager ansøgninger løbende med en forventet behandlingstid på 3-5 måneder. Følg med i behandlingen på ‘Min side’.