Kunst

Kunsten i Aalborg genåbnet

27/01-2016

Efter halvandet års lukning for at give plads til restaurering for 155 mio. kr. er Nordjyllands store kunstmuseum genåbnet.

Alle, der er noget ved kunsten - ikke blot i Aalborg, men i almindelighed - var af huse, da den fredede, verdenskendte Aalto-bygning, som danner rammerne om Kunsten, fredag den 23. januar slog dørene op til et gennemrestaureret, nyt og moderne museum.

Det var således kulturminister Bertel Haarder, der holdt åbningstalen og klippede det røde bånd over. Men også Aalborgs borgmester Thomas Kastrup Larsen og Leise Mærsk McKinney Møller fra A.P. Møller Fonden var på talerstolen, ud over naturligvis Kunstens bestyrelsesformand Anders Hjulmand og direktør Gitte Ørskov.

Respekt for arkitekturen

Restaureringen er foregået med stor respekt for museumsbygningen, der oprindeligt er tegnet af den finske arkitekt Alvar Aalto samt Elissa Aalto og Jean-Jacques Baruël.

Erik Møller Arkitekter har i samarbejde med arkitektfirmaet Transform, landskabsarkitekten GHB og ingeniørfirmaet Søren Jensen stået for arbejdet.

Formålet med restaureringen er at kunne give de besøgende en endnu bedre og mere helstøbt museumsoplevelse, skriver Kunsten i sin pressemeddelelse om det færdige arbejde.

Kunsten for alle

Det nye Kunsten har blandt andet fået en ny udstillingssal, nye familie- og undervisningslokaler, ny café og butik, en totalrenoveret skulpturpark med ny stor terrasse samt udskiftning af 317 tons italiensk marmor ude og inde.

Det er dog ikke kun de fysiske rammer, der er fornyede. Det samme er indholdet, og det nye Kunsten byder på mange forskellige tilbud, der henvender sig til både børn, unge og ældre og til såvel vante som uvante museumsgængere.

Kunsten genåbner med udstillingen ”Imran Qureshi – Idea of Landscape”. Imran Qureshi er en af Pakistans største samtidskunstnere, og denne soloudstilling er hans første i Skandinavien.

Derudover vil de besøgende også kunne opleve Kunstens store kunstsamling præsenteret på en ny og inddragende måde i en labyrintisk udstilling, der både udfordrer og pirrer nysgerrigheden.

Mål: flere og forskellige gæster

Museumsdirektør, Gitte Ørskov, har en klar ambition med det nye museum: 100.000 besøgende i 2016.

"Målet er, at vi kan tiltrække flere gæster end nogensinde før. Men det er lige så vigtigt, at vi tiltrækker flere forskellige slags mennesker. Det er ikke interessant, hvis et højere besøgstal kun opnås ved, at de samme kommer igen og igen. Vi skal appellere til dem, der måske ikke ville være kommet tidligere," siger hun.

Det Obelske Familiefond har støttet restaureringen af Kunsten med 50 mio. kr.


Foto: Kunsten

Relaterede nyheder

Projektet

Find ud af, hvilke aktiviteter der er støtteberettigede. Bliv inspireret af tidligere projekter, der har modtaget støtte.

Ansøgningen

Læs ansøgningskriterier og -retningslinjer grundigt. Opret en profil og indsend din ansøgning online.

Behandling

Vi modtager ansøgninger løbende med en forventet behandlingstid på 3-5 måneder. Følg med i behandlingen på ‘Min side’.