Sociale formål

LæseLeg fremmer sproglig udvikling og social inklusion

24/08-2015

LæseLeg er et pædagogisk redskab, som Mary Fonden – i samarbejde med eksperter på området – har udviklet til danske børnehaver. Med LæseLeg er det let for pædagoger at arbejde med sproglig udvikling, og følgeforskning har bl.a. vist, at LæseLeg forbedrer børnenes kommunikative kompetencer signifikant. Pædagoger vurderer samtidig, at det forbedrer den sociale inklusion i institutionerne.

Det vurderes, at cirka 15 % af alle treårige har brug for enten en fokuseret eller en særlig indsats i forhold til deres sproglige udvikling. Derfor er LæseLeg et særligt gavnligt redskab i forhold til gruppen af børn, der har brug for et sprogligt løft, men det kan anvendes i hele børnegruppen.

LæseLeg bygger på metoden "dialogisk læsning", hvor den klassiske historieoplæsning udvides og bliver til en dialog i stedet for en monolog. Det fungerer på den måde, at pædagogen læser den samme bog højt tre gange i træk – med en stigende involvering af børnene. Første gang sidder børnene bare og lytter, måske afbrudt af et enkelt spørgsmål til handlingen. Anden gang tager pædagogen fat i bestemte ord og billeder, som børnene skal forholde sig til og tale om. Tredje gang bliver der skruet op for dialogen og bl.a. quizzet, ligesom bogens handling bagefter bruges som inspiration til lege og aktiviteter.

På bare et år er LæseLeg nået ud i 500 børnehaver, og en ny tilfredshedsundersøgelse viser, at 99 % af de adspurgte pædagoger vil fortsætte deres arbejde med materialet, og 96 % vil anbefale det til andre. I Det Obelske Familiefond er vi glade for, at projektet har nået så stor udbredelse, og at Mary Fonden fokuserer så konkret og effektivt på social inklusion og tidlig indsats.

Relaterede nyheder

Projektet

Find ud af, hvilke aktiviteter der er støtteberettigede. Bliv inspireret af tidligere projekter, der har modtaget støtte.

Ansøgningen

Læs ansøgningskriterier og -retningslinjer grundigt. Opret en profil og indsend din ansøgning online.

Behandling

Vi modtager ansøgninger løbende med en forventet behandlingstid på 3-5 måneder. Følg med i behandlingen på ‘Min side’.