Kunst

Lufthavnsmareridt fortsætter satsning på samtidskunst

04/05-2016

X-rummet vil også de næste tre år være den vigtigste platform for samtidskunst på Statens Museum for Kunst.

Med britiske Ed Atkins' groteske video- og lydinstallation Safe Conduct placerer X-rummet, som netop er blevet sikret finansiering for endnu en treårig periode, sig atter engang som platform for den avancerede samtidskunst på Statens Museum for Kunst (SMK).

Værket er en absurd mareridtsforvrængning af velkendte tableauer fra lufthavnens security-område. Løsrevne kropsdele, der kører hen ad samlebåndet i opbevaringsbakkerne til computere, ure og telefoner, giver referencer til slagtehusscener til tonerne af Ravels repetitive orkesterværk Boléro.

Særegent for X-rummet er det, at alle installationer og udstillinger her er produceret særligt til rummet i et samarbejde mellem kunstneren og SMK. Således også Ed Atkins' Safe Conduct, som vil være at se frem til september.

Al kunst har været samtidskunst

X-rummet blev etableret i 2001 og har siden da givet det brede publikum, som frekventerer landets største kunstmuseum, mulighed for at opleve projekter skabt af internationale kunstnere, som arbejder med aktuelle kunstneriske problemstillinger.

SMK definerer selv kriteriet for samarbejdspartnere i X-rummet som kunstnere, der "med deres kunstneriske produktion er med til at definere vigtige positioner på den internationale kunstscene."

De nulevende kunstnere og samarbejdet med dem er et vigtigt bidrag til museets ellers mere historiske fokus i de gamle danske og internationale samlinger.

Og netop i den historiske ramme bliver X-rummet en understregning af den væsentligste grund til, at Det Obelske Familiefond har særligt fokus på samtidskunsten; al kunst har været samtidskunst, før det blev til noget andet. Når vi støtter samtidskunsten, støtter vi kunsten for eftertiden.

Fokus på danske kunstnere

I den kommende treårige periode vil der fortsat være fokus på toneangivende danske og internationale kunstnere inden for maleri, skulptur, foto, video og installation for dermed at skabe et sammensat og varieret program.

Det er SMKs mål at kunne lave to årlige projekter, og i 2016 vil den dansk/tyske kunstner Sergej Jensen indtage X-rummet efter Ed Atkins.

Det Obelske Familiefond har tidligere støttet X-rummet i 2013-2016 og har netop givet tilsagn om fornyet støtte i perioden 2017-19 med 4,5 mio. kr.


Foto: Ed Atkins

Relaterede nyheder

Projektet

Find ud af, hvilke aktiviteter der er støtteberettigede. Bliv inspireret af tidligere projekter, der har modtaget støtte.

Ansøgningen

Læs ansøgningskriterier og -retningslinjer grundigt. Opret en profil og indsend din ansøgning online.

Behandling

Vi modtager ansøgninger løbende med en forventet behandlingstid på 3-5 måneder. Følg med i behandlingen på ‘Min side’.