Kunst

Lydkunst fra Japan

24/08-2015

Pressemeddelelse

16. september 2011

Udstillingsperiode: 24. september 2011 – 18. december 2011

Lydkunst er som kunstart i opblomstring i Danmark, og indflydelsen fra den japanske lydkunstscene er markant. I det hele taget er lyd et globalt indsatsområde, hvor Japan har markeret sig kraftigt både inden for kunst, design og industri. Derfor har Museet for Samtidskunst inviteret en række Japanske lydkunstnere til landet for at bidrage til udstillingen Simple Interactions. Lydkunst fra Japan, der bliver den hidtil største samlede præsentation i Danmark af lydkunst fra Japan.

Udstillingen Simple Interactions. Lydkunst fra Japan præsenterer værker af 9 japanske kunstnere. Udstillingen blander installationer, performances og dokumentationer, der alle undersøger hvordan simple interaktioner kan skabe komplekse systemer og mønstre.

Værker og performances af følgende kunstnere:

Yuji DOGANE - Yukio FUJIMOTO - Atsuhiro ITO - Soichiro MIHARA - Atsushi NISHIJIMA - Jio SHIMIZU - Toshiya TSUNODA - Tetsuya UMEDA - Miki YUI

Udstillingen er kurateret af:

Mads Kullberg, mag.art, museumsinspektør v. Museet for Samtidskunst

Jacob Kreutzfeldt, Ph.d. og postdoc v. LARM på Københavns Universitet

Baggrund

Det forløbne tiår har budt på en opblomstring af lydkunst som en kunstnerisk disciplin, der er i færd med at etablere egne traditioner inden for samtidskunstens rammer. Japanske kunstnere som Ryoji Ikeda, Yukio Fujimoto, Akio Suzuki, Omoto Yoshihide, Merzbow og Ryuichi Sakamoto har haft væsentlig betydning for udviklingen af denne kunstneriske disciplin. Men hvor er den japanske lydkunst i dag? Formålet med denne udstilling er at præsentere et dansk publikum for et opdateret billede af den levende japanske lydkunstscene.

Lydkunstdisciplinen fik stærk international eksponering med udstillinger som Sound Art – Sound as Media på NTT ICC i Tokyo 2000, Sonic Boom – The Art of Sound på Hayward Gallery i London 2000 og Sounding Spaces – 9 Sound Installations på NTT ICC i Tokyo 2003. Også på Museet for Samtidskunst har der gennem årerne været særlig fokus på lydkunst, bl.a. på udstillingsserien Lydbilleder 1991-2004, hvor to af de japanske pionerer på feltet, Akio Suzuki og Yoko Ono har været repræsenteret. Men der har ikke tidligere været vist gruppeudstilinger med Japanske lydkunstnere i Danmark.

Katalog

I forbindelse med udstillingen udgiver museet et omfattende katalog rettet mod et internationalt publikum. Ud over at dokumentere udstillingen indeholder kataloget en række artikler, som indkredser den japanske lydkunstscene fra såvel japanske, danske og internationale perspektiver.

Udstilling og katalog er støttet af:

Statens Kunstråds Internationale Billedkunstudvalg

Novo Nordisk Fonden

Toyota-Fonden

The Japan Foundation

Oticon Fonden

Det Obelske Familiefond

Sonning-Fonden

Kilde: http://samtidskunst.dk/simpleinteractions/

Foto: http://www.idoart.dk/?p=16222

Relaterede nyheder

Projektet

Find ud af, hvilke aktiviteter der er støtteberettigede. Bliv inspireret af tidligere projekter, der har modtaget støtte.

Ansøgningen

Læs ansøgningskriterier og -retningslinjer grundigt. Opret en profil og indsend din ansøgning online.

Behandling

Vi modtager ansøgninger løbende med en forventet behandlingstid på 3-5 måneder. Følg med i behandlingen på ‘Min side’.