Kunst

Nyt internationalt vartegn på vej i Aalborg

20/12-2016

Det Obelske Familiefond bevilger 50 mio. kr. til realiseringen af kunstværket Cloud City af Tomás Saraceno, der skal pryde arealet, som tidligere husede Aalborgs ikoniske spritfabrikker.

Aalborg er trådt et stort skridt nærmere realiseringen af det storstilede projekt Cloud City, som på én og samme tid er en moderne kunst- og oplevelsesbydel og en gigantisk, levende kunstinstallation af den internationalt anerkendte argentinske kunstner, Tomás Saraceno. 

- Det er med meget, meget stor taknemmelighed og glæde, at jeg har modtaget beskeden fra Det Obelske Familiefond, siger investor og developer bag Cloud City Aalborg, Martin Nielsen, som har optionsaftale på halvdelen af spritgrunden og de tilhørende fabriksbygninger. 

- De første penge i en fondsproces er altid særligt vanskelige at sikre, og vi er utroligt glade for, at Det Obelske Familiefond på denne måde er gået forrest med sin donation. Det er – udover et vigtigt skridt på vejen til at realisere projektet - også en cadeau til den samlede vision. Cloud City bliver et vigtigt greb, ikke bare for Aalborg eller for Nordjylland, men for hele Danmark. Cloud City vil give Aalborg det, som byen mangler, nemlig et levende bindeled mellem centrum og Vestbyen, som vil trække turister til, skabe omsætning og arbejdspladser og på en helt ny og unik måde være med til at sætte hele Danmark på verdenskortet. 

Han oplyser yderligere, at selskabet bag Cloud City er i konstruktiv dialog med 2-3 større danske fonde om den resterende finansiering. 

Attraktion med international appel

Det Obelske Familiefond har i beslutningen om donationen lagt vægt på, at visionen for Cloud City er ambitiøs og har et stort potentiale, fortæller bestyrelsesformand i Det Obelske Familiefond, Christen Obel:

- Saracenos værk bliver en attraktion med international appel, som bygger videre på de kunstneriske og arkitektoniske værdier, byen allerede har. Det samlede kompleks med blandt andet artcentret MonAA og et nyt Aalborg Teater har en helt unik karakter og vil give området en enorm appel. Det er derfor vores håb og forventning, at det samlede projekt kan realiseres, og det er i den forventning, donationen er givet. 

Hos borgmester Thomas Kastrup-Larsen er der stor glæde over tilsagnet fra Det Obelske Familiefond: 

- Jeg er både meget glad, stolt og taknemmelig for, at bestyrelsen i Det Obelske Familiefond har bevilliget et så stort og flot beløb til realiseringen af Cloud City Aalborg. Jeg betragter donationen som en tilkendegivelse af det visionære og ambitiøse projekt, som skal være med til at omdanne Spritten til en fantastisk spændende kunst- og kulturbydel. Desuden er jeg sikker på, at anerkendelsen fra Det Obelske Familiefond helt naturligt vil gøre det muligt at finde de sidste penge via andre fonde.   

Sammensmeltning af nyt og gammelt

Aalborg Kommune har allerede givet grønt lys for en bevilling på 25 mio. kr. til etablering af fx kunstcenter eller til Tomás Saracenos installation. Samtidig har kommunen givet tilsagn om en årlig drifts- og vedligeholdelsesstøtte på 3 mio. kr. Det skete i april i år, og det var en forligskreds bestående af 29 ud af 31 byrådsmedlemmer, der sikrede det økonomiske løfte. 

Dermed er Martin Nielsen nu nået halvvejs med at skaffe de ca. 150 mio. kr., som det vil koste at realisere et kunstcenter og et kunstværk af hidtil uset beskaffenhed på den forladte spritgrund. 

Aalborg Spritfabrikkers bygninger i Aalborg Vestby har stået ubrugte hen siden sommeren 2015 og er siden erklæret for danmarkshistoriens største industrifredning. De ikoniske bygninger såvel som inventar må stort set ikke røres, og Martin Nielsens planer, som er udarbejdet i samarbejde med stjernearkitekten Bjarke Ingels’ tegnestue BIG, er derfor en underfundig sammensmeltning af nyt og gammelt, hvor grænserne er trukket tydeligt op, så oplevelsen af de oprindelige bygninger står urørt hen.

Fakta om Cloud City: 

  • Værket Cloud City er skabet af den argentinske kunstner Tomás Saraceno og består af 68 glaskuber, der hver måler 4,5 m i diameter. Når de sættes sammen, vil værket nå en højde af 30 m. Besøgende vil kunne træde ind i værket via taget på en af de eksisterende bygninger på spritgrunden. Værket vil kunne ses under indflyvning til Aalborg Lufthavn og forventes at blive et markant vartegn for byen, såfremt det lykkes at realisere det. Det vil koste ca. 100 mio. kr. at realisere kunstværket. 
  • Udover kunstværket Cloud City ønsker parterne bag Cloud City, ledet af investor og developer Martin Nielsen, at etablere et kunstcenter på spritgrunden under navnet Art Center MonAA. 
  • Artcentret skal drives af en erhvervsdrivende, selvejende fond. 
  • Arealet planlægges endvidere at huse det nye Aalborg Teater, et mikrodestilleri, en økologisk chokoladefabrik, torvehal, boutique-hotel, luksuslejligheder m.m. 
  • Hele den planlagte udvikling af Martin Nielsens del af spritgrunden vil koste ca. 500 mio. kr. Dertil kommer Aalborg Teater. 


Relaterede nyheder

Projektet

Find ud af, hvilke aktiviteter der er støtteberettigede. Bliv inspireret af tidligere projekter, der har modtaget støtte.

Ansøgningen

Læs ansøgningskriterier og -retningslinjer grundigt. Opret en profil og indsend din ansøgning online.

Behandling

Vi modtager ansøgninger løbende med en forventet behandlingstid på 3-5 måneder. Følg med i behandlingen på ‘Min side’.