Nordjylland

Nyt koncertorgel til Musikkens Hus

24/08-2015

I 2010 besluttede Det Obelske Familiefond at donere et koncertorgel til Musikkens Hus i Aalborg. Orglet er p.t. ved at blive bygget, og det forventes at stå færdigt til indvielse i efteråret 2013.

Orglet til Musikkens Hus bliver med 72 stemmer et af Danmarks største pibeorgler. Inden det omfattende arbejde gik i gang, nedsatte man en ekspertgruppe, der skulle formulere kravene til orglet og efterfølgende vælge orgelbygger. Valget faldt på det gamle danske orgelbyggerfirma Marcussen & Søn, som bl.a. har bygget orglerne i Konservatoriets Koncertsal i København og i Odense Koncerthus.

Udvidet musikrepertoire

Et orgel i den nye koncertsal i Musikkens Hus vil fuldende salen både musikalsk og arkitektonisk – og er samtidig en væsentlig faktor i udviklingen af koncertlivet i Nordjylland.

Koncertsalsorglet i Musikkens Hus giver mulighed for en markant udvidelse af Symfoniorkestrets repertoire. Desuden vil man med koncertsalsorglet kunne opføre et meget omfattende repertoire af musik skrevet til bl.a. de britiske og amerikanske koncertsalsorgler. Musik som sjældent opføres på disse breddegrader, da den ikke egner sig til kirkerummet. Det drejer sig bl.a. om koncerter for orgel og orkester, hvor orglet har en prominent plads i partituret.

Da Musikkens Hus også skal rumme den nordjyske afdeling af Det Jyske Musikkonservatorium, vil koncertsalsorglet ligeledes være en gevinst for konservatoriets organistuddannelse – og gøre det mere attraktivt at søge organistuddannelsen i det nordjyske.

Skal supplere og spille op til orkestret

Det ny koncertsalsorgel skal således både bruges til koncert og som undervisningsinstrument for elever ved Det Jyske Musikkonservatorium i Aalborg.

Orglets disposition har fokus på det symfoniske klangbillede. Og udgangspunktet for klangfundamentet i orglet er en grundtonerig klang. Samtidig rummer det nye koncertsalsorgel en stor variation af registre, der gør det muligt at udføre størstedelen af orgelrepertoiret.

Læs mere om orglet: http://www.musikkenshus.dk/musikkenshus/Koncertorglet/Pages/default.aspx

Relaterede nyheder

Projektet

Find ud af, hvilke aktiviteter der er støtteberettigede. Bliv inspireret af tidligere projekter, der har modtaget støtte.

Ansøgningen

Læs ansøgningskriterier og -retningslinjer grundigt. Opret en profil og indsend din ansøgning online.

Behandling

Vi modtager ansøgninger løbende med en forventet behandlingstid på 3-5 måneder. Følg med i behandlingen på ‘Min side’.