Kunst

Nyt kunstcenter i Københavns Havn

06/01-2016

Det ny kunstcenter Copenhagen Contemporary vil give plads til de rigtig store installationer og den teknisk krævende samtidskunst.

Mens der rundt om i Europa bygges store huse til ny kunst, mangler København en udstillingsplatform for den teknisk krævende installationskunst. Selv om hovedstadsområdet rummer fem kunsthaller samt Louisiana og Arken som scene for samtidskunsten, har ingen af dem plads til de rigtig store installationer.

Det bliver der nu rådet bod på af den nyetablerede selvejende institution, Copenhagen Contemporary, som i samarbejde med Københavns Kommune vil skabe en ny kunsthal - eller et kunstcenter, som det hedder på hjemmesiden - på Papirøen i København.

Det er Københavns Kommunes plan at transformere Papirøen fra lukket industriområde til et kvarter med restauranter, beboelse og kreativitet, som det for eksempel tidligere er sket med Islands Brygge. Frem til 2017 eksperimenteres der med forskellige formater for at afdække, hvad der på længere sigt vil fungere bedst som helhed.

Fra papirhal til kunsthal

Papirøen, som ligger i Købehavns Havn over for Skuespilhuset og ved siden af Operaen, er fortrinsvis kendt for de gamle grå papirhaller med de røde porte. I tidligere tider var øen utilgængelig for offentligheden, men er de senere år blevet åbnet efter, at hallerne er blevet tømt for papir og i stedet søgt anvendt til mere folkelige formål.

Experimentarium holder eksempelvis til i en af hallerne, og i en anden er opstået det populære Copenhagen Street Food, som er fyldt med madboder, og som med sine attraktive udendørs faciliteter med bænke, liggestole og vandudsigt især forår og sommer er et trækplaster for både københavnere og turister.

I Københavns Kommunes fremtidige planer for Papirøen opereres blandt andet med et areal på 5000 m2 til kunstformål, og det er dette areal, Copenhagen Contemporary skal udfylde med værker, som ikke kan rummes i de eksisterende kunstrammer i København.

Toårig prøveballon

I første omgang bliver der tale om en prøveperiode på to år i de eksisterende bygninger, som skal vise, om der faktisk er et reelt behov for for og et publikum til en kunsthal af den størrelse, og om det kan lade sig gøre at skabe en synergi med det eksisterende miljø på Papirøen med blandt andet Copenhagen Street Food. Hvis ambitionen holder, vil den gamle hal efter prøveperioden blive revet ned og en helt ny kunsthal blive bygget. Også de andre papirhaller skal rives ned og erstattes af blandt andet beboelse.

Det er tidligere direktør for og initiativtager til ARoS i Aarhus, Jens Erik Sørensen, som skal stå i spidsen for etableringen af det nye kunstcenter. Inspirationen har han blandt andet fra museet Palais de Tokyo, som ligger ved Seinen mellem Eiffeltårnet og Champs-Elysées i Paris,og som ligeledes fungerer i synergi med et rekreativt og kreativt miljø og har haft stor succes med blandt andet at holde midnatsåbent. Et eksempel, som også skal efterfølges i København.

Det Obelske Familiefond har støttet pilotprojektet med 3 mio. kr. frem til 2017. Overtagelsen er planlagt til juni 2016, hvorefter der forventes at være klar til den store åbningsudstilling i august i forbindelse med Chart og Copenhagen Art Week.

Foto: Htohlsen

Relaterede nyheder

Projektet

Find ud af, hvilke aktiviteter der er støtteberettigede. Bliv inspireret af tidligere projekter, der har modtaget støtte.

Ansøgningen

Læs ansøgningskriterier og -retningslinjer grundigt. Opret en profil og indsend din ansøgning online.

Behandling

Vi modtager ansøgninger løbende med en forventet behandlingstid på 3-5 måneder. Følg med i behandlingen på ‘Min side’.