Forskning

Robotkopi på Aalborg Universitet

24/08-2015

Med støtte fra Det Obelske Familiefond har Center for Computermedieret Erkendelse ved Aalborg Universitet købt en livagtig robotkopi af centrets leder Henrik Schärfe.

Robotten, som Aalborg Universitet har købt, er en såkaldt Geminoid, og dermed er AAU det første sted uden for Japan, der kan præsentere en Geminoid, en 100 % livagtig robotkopi af et menneske. En Geminoid styres af en operatør, som via en computer taler gennem robotten og giver robotten menneskelige bevægelser og ansigtsmimik. Endda simulerer robotten åndedrætsbevægelser, så Geminoiden fremstår helt levende.

Robotten skal være centrum for Center for Computermedieret Erkendelses forskning i menneskers reaktioner på robotter, særligt reaktionerne, når mennesket står over for en robot med menneskelignende egenskaber.

Lektor Henrik Schärfe, Geminoids faderfigur og leder af Center for Computermedieret Erkendelse, har store forventninger til arbejdet med Geminoid.dk: »Laboratoriet vil virkelig sætte AAU og Aalborg på verdenskortet, hvad angår samspillet mellem menneske og robot, og samspillet er noget, som flere og flere vil komme til at opleve. Det vil nemlig gå med robotter, som det er gået med computeren. For 20 år siden brugte vi stort set kun computeren som værktøj til beregninger og tekstbehandling. I dag ser man computeren som et medie, som folk bruger til at blive klogere på verden med og til at kommunikere med omverdenen.«

»I dag ser vi stort set kun robotter på fabrikker og værksteder, men fremover vil vi se dem i forskellige servicefunktioner. Studierne i laboratoriet vil vise, hvordan mennesker reagerer på robotterne, og på den måde kan vi se, hvilke opgaver vi kan sætte robotterne til at løse. Kan vi sætte en robot til at lede et møde, kan en robot styre en eksamen, eller kan vi måske endda sætte en robot til at læse historier for børn?« siger Henrik Schärfe.

Robotten Geminoid.dk er finansieret via to bevillinger på hver 300.000 kroner fra henholdsvis Det Obelske Familiefond og AAU.

Relaterede nyheder

Projektet

Find ud af, hvilke aktiviteter der er støtteberettigede. Bliv inspireret af tidligere projekter, der har modtaget støtte.

Ansøgningen

Læs ansøgningskriterier og -retningslinjer grundigt. Opret en profil og indsend din ansøgning online.

Behandling

Vi modtager ansøgninger løbende med en forventet behandlingstid på 3-5 måneder. Følg med i behandlingen på ‘Min side’.