Forskning

Selvmordsforebyggende rådgivning styrkes

24/08-2015

Hvert år begår omkring 600 danskere selvmord, mens der begås omkring 10.000 selvmordsforsøg svarende til 30 om dagen. Tusindvis af danskere i forskellige livskriser søger hvert år råd hos Livslinien, som yder anonym selvmordsforebyggende rådgivning. Det Obelske Familiefond har tidligere støttet Livsliniens ambitioner om at udvide rådgivningens åbningstider og nu bidrager vi til, at der via forskning skabes øget viden om selvmordsforebyggende rådgivning.

Siden 1997 har Livslinien registreret godt 70.000 anonyme henvendelser til organisationens selvmordsforebyggende rådgivning. Det Obelske Familiefonds støtte på 2.2 millioner vil gøre det muligt at lade disse data danne grundlag for det første forskningsprojekt af sin art i Danmark. Direktør i Det Obelske Familiefond, Søren Bojer Nielsen, siger om støttenr: ”Som frivillig drevet organisation leverer Livslinien et unikt rådgivningsarbejde, hvor professionalisme og engagement går hånd i hånd. Dette forskningsprojekt vil give Livslinien et solidt afsæt for den fremtidige rådgivning – og forhåbentlig også blive en understregning af, at forebyggelse betaler sig.”

Livslinien har indgået et samarbejde med Aalborg Universitet, der skal stå for forskningen. Professor Thomas Ploug leder forskerteamet, og han fortæller: ”Der er tale om et meget omfattende datagrundlag. Det kan give os ny viden om effekten af anonym selvmordsforebyggende rådgivning og samtidig tegne et billede af udviklingen i danskernes selvmordrisiko over en lang periode på godt 16 år.”

Livsliniens rådgivning varetages af uddannede, frivillige rådgivere blandt andet læger og psykologer. Kvalitetssikring, supervision og efteruddannelse opretholder et konstant højt niveau i rådgivningen. Denne høje kvalitet har været afgørende for støtten fra Det Obelske Familiefond. Desuden er vi i fondet generelt optagede af at styrke de sociale rådgivningstjenester i Danmark. Derfor samler vi i midten af september cirka 40 danske rådgivningorganisationer på et døgns camp om samarbejde og brugerfokus.  

Billedet oven for er fra en markering af FN's verdensdag for selvmordsforebyggelse ved Johannes Kirke i København. Livslininen markerer dagen igen i år den 10. september.

Relaterede nyheder

Projektet

Find ud af, hvilke aktiviteter der er støtteberettigede. Bliv inspireret af tidligere projekter, der har modtaget støtte.

Ansøgningen

Læs ansøgningskriterier og -retningslinjer grundigt. Opret en profil og indsend din ansøgning online.

Behandling

Vi modtager ansøgninger løbende med en forventet behandlingstid på 3-5 måneder. Følg med i behandlingen på ‘Min side’.