Kunst

Udstilling om danske soldaters hverdag i Afghanistan

24/08-2015

Den anmelderroste udstilling gengiver en dansk soldaterlejr og omgivelserne så virkelighedsnært som muligt. Uniformer, våben og førstehjælpsudstyr i kassevis er hentet hjem fra ISAF Hold 10, der var i Afghanistan i efteråret 2010. Tingene er brugte, skrammede og fyldt med personlige graffitihilsener. Formålet er at gøre soldaternes hverdag mere håndgribelig, og næsten alle genstande er derfor til at samle op og røre ved, så gæsterne kommer i direkte kontakt med dagliglivet i lejren.

Projektchef Morten Tinning understreger, at udstillingen hverken skal glorificere eller dæmonisere krigen i Afghanistan:
”Vi udråber ingen helte eller skurke. Målet er at fortælle objektivt om krigens virkelighed og om Danmarks engagement. Derfor tager vi udgangspunkt i de danske soldaters egne historier. Det er historier om engagerede mennesker, som gør deres job og gør det godt. Det er også historier om unge mænd, som drager ud og vender hjem efter at have gennemgået en kæmpe personlig udvikling på godt og ondt. Vi prøver at fortælle begge historier” slutter Morten Tinning.

Udstillingens mange interaktive skærme giver den besøgende mulighed for at høre soldaternes egne beretninger via interviews, og de går også i dybden med kort over missionsområdet, fotos inde fra lejrene og tidslinjer over knap ti års indsats. Den civile genopbygning i Afghanistan bliver også forklaret.

Det har taget Tøjhusmuseet mere end et år at forberede udstillingen, som er muliggjort af en donation på 2,7 millioner kroner fra Det Obelske Familiefond. Historiske kanoner fra den klassiske udstilling er rykket ud, og krigens dagligdag anno 2010 er rykket ind.

Læs mere om udstillingen på www.denfjernekrig.dk


Relaterede nyheder

Projektet

Find ud af, hvilke aktiviteter der er støtteberettigede. Bliv inspireret af tidligere projekter, der har modtaget støtte.

Ansøgningen

Læs ansøgningskriterier og -retningslinjer grundigt. Opret en profil og indsend din ansøgning online.

Behandling

Vi modtager ansøgninger løbende med en forventet behandlingstid på 3-5 måneder. Følg med i behandlingen på ‘Min side’.