Sociale formål

UNICEF hjælper børnesoldater tilbage til livet

21/03-2016

Det er foreløbig lykkedes UNICEF at få frigivet 1500 børnesoldater fra de væbnede styrker i Sydsudan. Nu skal de hjælpes tilbage til samfundet.

Siden krigen i Sydsudan brød ud i 2013, er mere end 12.000 børn blevet rekrutteret som soldater. I langt de fleste tilfælde imod både deres og deres familiers vilje. Flertallet af børnesoldater er drenge imellem 11 og 17 år, og nogle har kæmpet i op til fire år, siden konflikten startede.

Piger er også i mindre omfang blevet rekrutteret - eller bortført, som er en mere retvisende betegnelse. Dog ikke for at fungere som soldater, men til madlavning, praktisk arbejde og seksuel udnyttelse.

Børnene har for manges vedkommende aldrig gået i skole og har ofte fortrængt de fleste erindringer om en normal tilværelse på grund af de voldsomme og traumatiserende krigshandlinger, de har været aktivt involverede i.

Hjernevaskede dræbermaskiner

Fordi børnenes personlighed endnu ikke er fuldt udviklede, når de bliver rekrutteret til de militante grupper, og fordi især deres samvittighed og moralske kompas endnu ikke er funderet, er de lette at hjernevaske til lydige dræbermaskiner.

Det er ifølge UNICEF almindelig praktis, at et barn, der rekrutteres som soldat, som det første bliver tvunget til at dræbe en fra sin egen landsby eller familie. På den måde har militsgruppen sikret sig, at alle broer er brændt bag barnet, som derefter kan formes til en loyal soldat uden nogen steder at stikke af til.

Det er muligt at hjernevaske empati, samvittighed og medfølelse fuldstændig ud af børnene, hvilket gør dem til nogle af de mest grusomme og frygtede soldater, fordi de ofte er både skruppelløse og uberegnelige.

Udleveret til deprogrammering

UNICEF har i flere etaper forhandlet med de væbnede grupper i Sydsudan og har foreløbig fået forhandlet sig til frigivelsen af 3000 børn, hvoraf de 1500 allerede er frigivet. Efter, at der i 2015 blev indgået en fredsaftale, har børnesoldaterne ikke længere den store værdi for krigsherrerne og er ofte mere til besvær end til gavn, når de ikke skal bruges i krigshandlinger.

Det har derfor været muligt for UNICEF at forhandle sig til frigivelsen af børnene, som nu bliver løsladt i etaper. Udleveringen foregår imidlertid ofte imod børnenes egen vilje, fordi de ikke længere kender til andet end livet i militsen, og fordi de ved, de ikke kan vende tilbage til deres familier.

En del af UNICEFs udleveringsprogram handler derfor om igennem en psykosocial behandling og deprogrammering at hjælpe de psykisk sårbare børn med at blive reintegreret i samfundet og at få samfundet til at tilgive dem og tage imod dem igen.

Forsøger at vende tilbage

Det er ikke unormalt, at de frigivne børnesoldater forsøger at stikke af for at vende tilbage til deres milits i den første tid efter udleveringen. En del af opgaven er derfor at undgå tilbagevenden efter endt behandling.

Et andet vigtigt element i indsatsen er forebyggelse af rekruttering af nye børnesoldater til de militser, som stadig er aktive i det endnu meget ustabile Sydsudan.

Det Obelske Familiefond har støttet UNICEFs program for rehabilitering af børnesoldater med 5,4 mio. kr. over en 18 måneders periode fra januar 2016 til juni 2017.

 

Relaterede nyheder

Projektet

Find ud af, hvilke aktiviteter der er støtteberettigede. Bliv inspireret af tidligere projekter, der har modtaget støtte.

Ansøgningen

Læs ansøgningskriterier og -retningslinjer grundigt. Opret en profil og indsend din ansøgning online.

Behandling

Vi modtager ansøgninger løbende med en forventet behandlingstid på 3-5 måneder. Følg med i behandlingen på ‘Min side’.