Kunst

Unik kunst rykker ind på metrostationerne

27/04-2017

På den kommende metrolinje til Sydhavn rykker kunsten ned i selve stationsrummet og bliver en integreret del af arkitekturen. Det er første gang, at kunsten tænkes ind i byggeriet helt fra starten.

Når de fem nye metrostationer på Sydhavnslinjen åbner i 2023, kan passagererne for første gang opleve moderne kunst på helt tæt hold nede i de underjordiske stationsrum. De fem nye metrostationer vil adskille sig fra både Cityringen og den eksisterende metro med fuldt integrerede kunstværker, som er skabt specifikt til det enkelte stationsrum. 

Metroen til Sydhavn skaber forbindelse mellem Cityringens 17 stationer og strækningen mod syd over Havneholmen, Enghave Brygge, Sluseholmen, Mozarts Plads og til Ny Ellebjerg. Omkring 15,5 millioner passagerer forventes at benytte den nye strækning hvert år, og passagererne vil ikke blot få nemmere ved at komme rundt i byen, de vil også få en unik kunstoplevelse med på rejsen. 

”Når Sydhavnsmetroen åbner, bliver kunstværkerne et særligt kendetegn for de ca. 43.000 daglige passagerer, der til den tid vil benytte metrostrækningen. Værkerne vil bidrage til fortællingen om en spændende og sammensat bydel i København i rivende udvikling, og de vil formentlig blive en helt ny turistattraktion, som vi også kender det fra metrostationer i store metropoler i udlandet som f.eks. New York, Moskva og Paris”, siger Københavns Overborgmester Frank Jensen.

En kombination af arkitektur og kunst

Værkerne er blevet en realitet med økonomisk støtte fra Villum Fonden og Det Obelske Familiefond, som hver især har bidraget med 8,5 mio. kr. til realiseringen af kunstværkerne, mens Statens Kunstfond har stået for en indledende idékonkurrence med 10 inviterede kunstnere og på den baggrund har udvalgt de fem kunstnere, der skal skabe værkerne til stationerne. 

”På de nye metrostationer bliver kunsten kilet ind som et lille tandhjul i metroens enorme maskineri. De markante og originale kunstværker indgår i metrorummene som en kombination af arkitektur og kunst på et højt internationalt niveau, vi ikke har set i denne skala i Danmark i nyere tid. Det er absolut et banebrydende projekt i forhold til at skabe kunst i det offentlige rum på et sted, hvor mennesker mødes, stopper op og haster videre,” siger Søren Taaning, formand for Legatudvalget for Billedkunst, Statens Kunstfond.

De fem værker – og kunstnerne bag – er alle meget forskellige. Værkerne er desuden udarbejdet til den enkelte metrostation, der derfor vil få sit helt eget udtryk. Nogle steder bliver passagererne mødt af højteknologiske lysinstallationer, megaskulpturer eller mytologiske vægmalerier, mens den andre steder vender helt op og ned på det kendte metrorum eller byder på en rejse ud i verdensrummet. 

”Vi har konstant fokus på at give vores kunder den bedste rejseoplevelse. Det skal være nemt og hurtigt at komme rundt i byen. Med kunsten som en integreret del af stationerne videreudvikler vi metroens arkitektoniske udtryk, som allerede på Cityringen bliver mere varieret og farverigt end på den eksisterende metro. Med fondenes støtte er det nu blevet muligt at give de enkelte stationer på Sydhavnslinjen et unikt særpræg og dermed også give passagererne en helt ny oplevelse af det offentlige rum”, forklarer Jørn Neergaard Larsen, bestyrelsesformand i Metroselskabet.

Statens Kunstfond udpegede sidste år 10 kunstnere til at deltage i en idékonkurrence om at integrere kunst og arkitektur på metrostationerne på Sydhavnslinjen. På baggrund af en præsentation af de forskellige værker blev fem kunstnere endeligt udvalgt af fonden til at udsmykke stationerne.

Fakta om metroen til Sydhavn:

  • Sydhavnslinjen åbner i 2023 og får fem stationer: Havneholmen, Enghave Brygge, Sluseholmen, Mozarts Plads og Ny Ellebjerg.
  • Det ventes, at 15,5 millioner passagerer årligt vil benytte den nye metrolinje.
  • Sydhavnslinjen får direkte forbindelse til både Nordhavnslinjen og Cityringen, der åbner i 2019 med 17 nye stationer i brokvartererne, på Frederiksberg og i indre by. 

Fakta om de fem kunstnere:

Superflex, Havneholmen:

Superflex udfordrer kunstnerens rolle i samfundet ved at udvikle kunstværker som redskaber med flere anvendelsesperspektiver. De udforsker og forandrer sociale, økonomiske og politiske strukturer ofte med rebelsk humor og vid.

Læs mere om værket

Pernille With Madsen, Enghave Brygge:

Pernille With Madsen kredser i sit arbejde med video, fotografi og installation om vores forestillinger om rumlighed og flade. I hendes værker bliver arkitektoniske strukturer forskudt og opløst i nye rumoplevelser. 

Læs mere om værket

René Schmidt, Sluseholmen:

René Schmidt modellerer sine betydningspakkede skulpturer som en meget langsom kommentar til samfundet med inspiration fra både gotikkens formsprog, industrielt design og virtual reality. 

Læs mere om værket

Christian Schmidt-Rasmussen, Mozarts Plads: 

Christian Schmidt-Rasmussen forener indbyrdes modstridende temperamenter i sine vilde og farveeksplosive malerier: Småborgerlig Sydhavnsromantik vred, anarkistisk samfundskritik og selvironisk satire. 

Læs mere om værket

Henrik Plenge Jakobsen, Ny Ellebjerg:

Henrik Plenge Jakobsen forholder sig kritisk til, hvordan politiske, økonomiske og sociale strukturer påvirker vores liv uanset, om han laver performance, skulptur eller installation. Men tilværelsens metafysiske dimensioner trænger sig i stigende grad på. 

Læs mere om værket

Relaterede nyheder

Projektet

Find ud af, hvilke aktiviteter der er støtteberettigede. Bliv inspireret af tidligere projekter, der har modtaget støtte.

Ansøgningen

Læs ansøgningskriterier og -retningslinjer grundigt. Opret en profil og indsend din ansøgning online.

Behandling

Vi modtager ansøgninger løbende med en forventet behandlingstid på 3-5 måneder. Følg med i behandlingen på ‘Min side’.