Løft til kulturelle og sociale fyrtårne i Nordjylland

Det Obelske Familiefond har bevilget 21 mio. kr. til de første fire kulturelle fyrtårne i Nordjylland. Nu er turen kommet til at udpege sociale fyrtårne.
Det Obelske Familiefond har sine rødder i Nordjylland, og vi ønsker at give tilbage til den landsdel, familievirksomheden kommer fra. Vi fokuserer i denne forbindelse på at styrke kulturelle og sociale fyrtårnsinstitutioner i Nordjylland, som i kraft af deres egenskaber og aktiviteter udmærker sig og fører an i udviklingen af landsdelen.
– Ved at støtte landsdelens kulturelle og sociale fyrtårne ønsker vi at give et vægtigt løft til kulturlivet og det sociale arbejde og skabe samlingssteder til glæde for lokale og gæster, forklarer Peter Larsen, der er fondets områdechef for uddelingerne i Nordjylland.
Fire kulturelle fyrtårne udpeget
De første fire kulturelle fyrtårne i Nordjylland er:
Vi er desuden i dialog med Musikkens Hus, som vi forventer at indgå fyrtårnssamarbejde med senest fra sommeren 2025. Det bliver derefter tidligst til efteråret, at fondet åbner for dialoger med flere potentielle kulturelle fyrtårne.
Dialog med sociale fyrtårne
Fondet har også fokus på at indgå samarbejder med sociale fyrtårne og er netop nu i dialog med tre organisationer på socialområdet med fyrtårnspotentiale. Der ligger en grundig proces bag udvælgelserne.
– Vi har sat os grundigt ind i, hvad der findes af aktører og initiativer på socialområdet i Nordjylland. Her har vi hentet hjælp fra en ekstern fagekspert for at få kortlagt de sociale organisationer i regionen, der yder hjælp til mennesker i udsatte positioner. Vi har derefter vurderet dem alle ud fra de kriterier, vi har fastlagt i fondets strategi på området, siger områdechef Peter Larsen.
For at blive et fyrtårn skal man skille sig ud fra mængden og kunne inspirere andre, have høj faglighed, ambitioner, opbakning i lokalområdet og skabe fællesskaber.
Langsigtede bevillinger, der løfter
Det Obelske Familiefond tilbyder de sociale og kulturelle fyrtårne femårige samarbejdsaftaler med tilhørende overordnede målsætninger og en fast årlig bevilling.
Fondets ambition er, at den grundigere indledende proces og dialog samt en længere bevillingsperiode kan føre til et samarbejde, der i højere grad løfter organisationernes kerneformål og giver stabilitet og ro til at arbejde langsigtet.
– Vi lytter til fyrtårnsinstitutionernes behov som udgangspunkt for samarbejdet. Med tanke på at verden forandrer sig, er det vores intention, at der er visioner og overordnede målsætninger for den fulde femårige periode, men at det mere konkrete indhold, som bevillingen bruges til, kan ændres undervejs i samarbejdsperioden, hvis deres behov ændrer sig, siger Peter Larsen og fortsætter:
– Vi støtter fyrtårne, der i forvejen er driftssikre og har solid offentlig og lokal opbakning. For de kulturelle fyrtårne betyder bevillingerne, at de kan lave ekstraordinære udstillinger, aktiviteter eller forestillinger og tiltrække kunst og kultur af ypperste kvalitet til Nordjylland. For de kommende sociale fyrtårne vil partnerskabsbevillingerne betyde, at de kan være endnu mere ambitiøse og visionære og hjælpe endnu flere personer ramt af udsathed.
Vi håber at kunne offentliggøre de sociale fyrtårne inden sommer.
Fyrtårne
Et kulturelt eller socialt fyrtårn er en professionel institution eller aktør, som:
- skiller sig ud fra mængden i omfang, rækkevidde og betydning
- er kendetegnet ved høj faglig kvalitet og ambitioner for sit virke
- er et samlingssted, hvor der kan opbygges fællesskaber
- viser vej og er et eksempel til efterfølgelse på sit område
- har opbakning fra lokalbefolkningen og andre bidragsydere
Læs mere om de nuværende fyrtårnsinstitutioner her.
Kontaktperson


Peter Larsen
Områdechef – Fyrtårne i NordjyllandPeter Larsen driver og udvikler indsatsområdet ‘Kulturelle og sociale fyrtårne i Nordjylland’ med fokus på at skabe udvikling i regionen og vedligeholde stærke samarbejder og partnerskaber.
Han er uddannet cand.mag. i historie fra Københavns Universitet og har 15 års erfaring fra fondsbranchen med tidligere ansættelse som seniorrådgiver hos Nordisk Kulturfond.
Peter har været en del af Det Obelske Familiefond siden 2017 med dagligdag i København, men hyppige besøg på kontoret i Aalborg og hjembyen Vodskov.
+45 96 20 12 48
pl@obel.com