45 MILLIONER TIL SAMTIDSKUNST OG KLASSISK MUSIK I 2024
Det Obelske Familiefond har på seneste bestyrelsesmøde uddelt over 19 mio. kr. i støtte til samtidskunst og klassisk musik. Dermed har fondet i år bevilliget 45 mio. kr. i alt til uddelingsområdet.
Støtten er gået til 45 forskellige initiativer, der går helt nye veje eller genfortolker de traditionelle formater og formidlingsformer. I 2024 ændrede fondet strategi for kunstuddelingerne, og det har resulteret i bevillinger til spændende og nytænkende projekter.
”Lige nu oplever vi en ung og levende scene i Danmark både inden for samtidskunst og klassisk musik, hvor nye samarbejder og formater opstår. Der er variation og diversitet i et vibrerende kunstmiljø, og den kvalitet, der kommer ud af det, har fået mere plads hos os. Vi støtter primært kunst skabt af nulevende kunstnere og komponister,” siger Agnete Braad, områdechef for kunstområdet.
Kvalitet er det bærende parameter i fondets uddelinger, men kunstprojekter skal ikke nødvendigvis organiseres i regi af et klassisk symfoniorkester eller på et museum.
”2024 har været et interessant år, og vi har støttet mange projekter, der blandt andet leger med formater, genrer og normer. Vi er stolte af at bidrage til, at samtidskunst og klassisk musik når ud til et helt nyt publikum,” fortæller Agnete Braad.
Hvilke projekter er støtten gået til?
Samtidskunsten og den klassiske musik har budt på mange spændende projekter, koncerter og udstillinger gennem året. Herunder kan du læse om nogle af de mange projekter, vi har støttet i 2024.
Kun stemmen bliver tilbage
Vi støttede Motherboards opera Kun stemmen bliver tilbage. Med sin tværkunstneriske tilgang udforskede den nye veje for operagenren.
Operaen er anden del af en trilogi, der forener musik, film og koreografi i et unikt format. Forestillingen blev opført på fem festivaler i 2024, herunder BLOOM, Heartland og Aalborg Opera Festival, hvor den mødte nye publikummer og skabte rum for oplevelse og dialog.
Læs mere om operaen her.
Aktør: Motherboard
Projektperiode: 2024
Gammel Strand
Vi støtter Gammel Strand, der med udstillinger af kunstnere som Yael Bartana og Christina Quarles samt gruppeudstillingen After the Sun sætter fokus på samtidens store temaer.
Aktør: Gammel Strand
Projektperiode: 2024-2026
En mytisk og kønsdivers opera
Vi støtter OperArkitekternes nyskabende opera EKKO, der genfortolker myten om Echo og Narcissus i en samtidsorienteret videreudvikling af operagenren. EKKO er første del af en serie på fire forestillinger inspireret af Wagners Ringen.
Med opførelser i både København og Odense i 2025 skaber forestillingen et kunstnerisk rum, hvor menneskelige kvaliteter forstørres, og verdenssyn udfordres gennem musik, performance og scenekunst.
Aktør: OperArkitekterne
Projektperiode: 2023-2025
Byens Scene
Vi støtter projektet Byens Scene, der skal forene kunst og arkitektur for at skabe nyt byrum i Ørestad. Gennem en konkurrence er både danske og internationale teams inviteret til at udvikle innovative løsninger, der kombinerer arkitektur og kunst.
Byens Scene skal fungere som en forbindelse mellem byens arkitektur og kulturliv samt invitere til nye oplevelser i det offentlige rum.
Aktører: Danmarks Radio, Bellagroup, Bellakvarter, Live Nation, By & Havn, Metroselskabet og Ørestad Innovation City Copenhagen (ØICC).
Projektperiode: 2024-2027
Se flere projekter
Du kan læse om flere af de projekter, vi har støttet i vores oversigt.
Kontaktperson
Agnete Braad
Områdechef – Samtidskunst og Klassisk MusikAgnete Braad driver og udvikler indsatsområdet ‘Samtidskunst og Klassisk musik’ med fokus på rådgivning af kunstinstitutioner og andre potentielle ansøgere gennem møder, feedback på pitch af projekter, besøg hos aktører og bevillingsmodtagere i hele landet samt deltagelse i faglige netværksarrangementer.
Hun er uddannet cand.mag. i idehistorie fra Aarhus Universitet og er i færd med at færdiggøre en Master of Management Development på CBS. Agnete har 15 års erfaring på kunstområdet fra tidligere ansættelser hos bl.a. Louisiana og Strandberg Publishing.
Agnete har været en del af Det Obelske Familiefond siden 2017, og du finder hende til daglig på kontoret i København.
+45 96 20 12 47
ab@obel.com
2024 i tal
Vi modtog i alt 237 ansøgninger om støtte til samtidskunst og klassisk musik, hvoraf 65 blev til bevillinger.
På samtidskunst blev der ud af 103 ansøgninger givet 39 bevillinger.
På uddelingsområdet klassisk musik modtog vi 134 ansøgninger, hvoraf 26 blev til bevillinger.
Vil du søge støtte?
I Det Obelske Familiefond arbejder vi tæt sammen med vores partnere og bevillingsmodtagere, som skaber indholdet og værdien i projekterne. Vi er lydhøre over for behov og støtter ud fra en faglig vurdering af de enkelte indsatsers kvalitet og almennyttige betydning.
”Vi arbejder ansøgerdrevet, og jeg rådgiver og er i dialog med både store og små aktører fra alle afkroge af landet. Det betyder, at vi følger med i både tendenser, nyskabelser og udviklinger i kunstmiljøerne, som fondet kan støtte op om,” lyder det fra områdechef Agnete Braad.
|