Hvad er det kunstneriske indhold?
Projektet har til formål at etablere et nyt og ambitiøst program for samtidsfotokunst på Den Sorte Diamant fra september 2024 til juni 2027.
Hvorfor støtter vi?
Vi støtter projektet, fordi det kombinerer en stærk kunstnerisk faglighed med en ambitiøs formidling af samtidsfotokunst.
Samtidsfotokunst på Den Sorte Diamant
Det Kgl. Bibliotek råder over Den Nationale Fotosamling, som dokumenterer fotografiets udvikling fra dets spæde begyndelse til nutiden. Det er den eneste institution i Danmark, der systematisk har indsamlet, forsket i og formidlet fotokunst. Projektet bygger videre på denne arv ved at fokusere på samtidskunstfotografiet i kombination med fotografiets historiske betydning.
Aktiviteter:
Projektet udfolder sig i to hovedspor: særudstillinger og live-fotoarrangementer.
Særudstillinger 2024-2027:
Udstillingsprogrammet sætter fokus på tre centrale danske kunstnere fra tresseravantgarden, hvis værker har formet samtidskunsten i Danmark. Gennem en historisk og tematisk ramme forbinder udstillingerne deres praksis med nyere perspektiver inden for fotokunst:
- Lene Adler Petersen – Rummet og tingene (februar-april 2025):
Udstillingen udforsker forholdet mellem objekter, rum og menneskelig tilstedeværelse, som det udtrykkes i Adler Petersens værk. Fokus er på hendes eksperimenterende brug af fotografi og multimediale teknikker. - Jytte Rex – Den første feminist, den sidste drømmer (arbejdstitel, februar-april 2026):
Udstillingen belyser Rex’ banebrydende arbejde med fotografi, som kobler det personlige og politiske med en poetisk visuel fortælling. - Stig Brøgger – Where Do You Wanna Go (februar-april 2027):
Udstillingen præsenterer Brøggers værker med fokus på hans konceptuelle tilgang til fotografi, der udfordrer grænserne mellem kunst, rum og publikum.
Live-fotoarrangementer:
Talkprogrammet suppleres af nationale og internationale kunstnere og fotografer, der bidrager til en løbende dialog om fotografiets relevans og muligheder. Arrangementerne inkluderer gæster som Catherine Opie, Paul Graham, Carrie Mae Weems og Kirsten Klein, der alle har markante positioner i samtidsfotografiet.
Organisering og forankring:
Organisatorisk er arbejdet placeret i Kulturafdelingen ved Det Kgl. Bibliotek
Bevilling fra os
Samlet projektbudget
Projektperiode
Kontaktperson


Agnete Braad
Områdechef – Samtidskunst og Klassisk MusikAgnete Braad driver og udvikler indsatsområdet ‘Samtidskunst og Klassisk musik’ med fokus på rådgivning af kunstinstitutioner og andre potentielle ansøgere gennem møder, feedback på pitch af projekter, besøg hos aktører og bevillingsmodtagere i hele landet samt deltagelse i faglige netværksarrangementer.
Hun er uddannet cand.mag. i idehistorie fra Aarhus Universitet og er i færd med at færdiggøre en Master of Management Development på CBS. Agnete har 15 års erfaring på kunstområdet fra tidligere ansættelser hos bl.a. Louisiana og Strandberg Publishing.
Agnete har været en del af Det Obelske Familiefond siden 2017, og du finder hende til daglig på kontoret i København.
+45 96 20 12 47
ab@obel.com