Hvad er formålet?
At hjælpe de mest udsatte unge ind i trygge og udviklende læsefællesskaber via en ungedrevet frivillig mentorordning.
Hvorfor støtter vi?
Det Obelske Familiefond støtter projektet, fordi særligt udsatte unge får mulighed for at opnå meningsfuldhed, relationel tilknytning og handlemuligheder via et fagligt funderet tilbud.
Skønlitterært læsefællesskab styrker unge i udsatte positioner
Udsatte unge savner ofte netværk og opbakning fra deres omgivelser. Foreningslivet og kulturelle fællesskaber byder på samværsformer, der kan skabe tilknytning og mening, men det kan ofte være svært for de unge at finde derhen. Læseforeningens projekt skal derfor ikke kun bidrage til at styrke udsatte unges tilknytning ved guidet fælleslæsning, men også skabe en opsøgende indsats, der får fat i de unge, der ikke altid selv rækker ud.
Aktiviteter
Kerneaktiviteten er ugentlige læsegrupper baseret på guidet fælleslæsning, hvor de unge deler litteraturoplevelser og tanker med udgangspunkt i hinandens læseoplevelser.
En del af projektets virkningsmekanisme er det skønlitterære mulighedsrum, som tilbyder en vej til at arbejde med fx fastlåste selvbilleder, håb og drømme for fremtiden.
Alle involverede unge inviteres til at indtage en medskabende rolle som fx vært for gruppen eller en del af et ambassadørteam. På den måde bringes de unges egne ressourcer i spil.
Organisering og forankring
Projektet er et tilbud i Aarhus Kommune, der bygger bro mellem kommunale indsatser, uddannelsesinstitutioner og civilsamfundets fællesskaber. Gennem et træningsforløb trænes studerende ved blandt andet ARTS ved Aarhus Universitet og læreruddannelsen på VIA i at række ud til unge i udsatte positioner, og invitere dem ind som deltagere og medskabere af skønlitterære miljøer.
Indsatsen evalueres løbende med fokus på at undersøge, hvordan de unge får mest muligt udbytte af indsatsen.
Bevilling fra os
Samlet projektbudget
Projektperiode
Kontaktperson
Christina Krämer Mathiesen
Projektchef – Unge på sporet og evalueringsansvarlig
Christina Krämer Mathiesen
Projektchef – Unge på sporet og evalueringsansvarligChristina Krämer Mathiesen arbejder som projektchef på indsatsområdet ‘Unge på sporet’, og er samtidig ansvarlig for fondets evalueringspraksis. Hun vejleder ansøgere, modtager og behandler ansøgninger samt følger op på bevillinger.
Hun er uddannet cand.scient i Sociologi fra Aalborg Universitet og har tidligere arbejdet med bl.a. HR og evaluering samt været frivillig i sociale indsatser hos flere forskellige NGOer.
Christina har været en del af Det Obelske Familiefond siden 2019 og du finder hende på kontoret i København.
+45 96 20 12 43
ckm@obel.com