Center for Kunst og Mental Sundhed – Vores fortællecentrum

Foto: Oplæsning på Psyk, Center for Kunst og Mental Sundhed
Foreningen Kunst og Mental Sundhed vil bygge bro mellem psykiatrien og civilsamfundet gennem kunstneriske værksteder.
I Danmark er der ikke mange kunstbaserede interventioner i og udenom psykiatrien. Kunsten kan aktivere sind, krop og engagement, og derfor vil Foreningen Kunst og Mental Sundhed etablere Center for Kunst og Mental Sundhed. I et samarbejde mellem sundhedsfaglige, professionelle kunstnere og psykiatribrugere vil der her blive udviklet og drevet fortælleværksteder med fokus på det at fortælle som et frirum på vejen mod recovery.
Den kunstbaserede platform ‘Vores fortællecentrum’, der skal etableres i regi af Center for Kunst og Mental Sundhed, henvender sig til voksne med psykisk lidelse, der vil få tilbudt deltagelse i fortælleværkstedsgrupper under eller efter deres behandlingstilbud i psykiatrien og er således en brobygningsindsats i overgangen mellem behandling og det civile liv. I værkstederne kan de deltagende opleve af få et frirum og at gruppeformatet giver mulighed for en social reorganisering omkring det fælles kunstneriske arbejde.
Projektet skal ses som en posthospitalsindsats, der bygger bro mellem hospital og civilsamfund og samtidig ved at kvalificere psykiatribrugere som værkstedsledere også kan blive en peer-indsats. Dertil vil det med inddragelse af frivillige og åbne arrangementer kunne bygge bro til det omkringliggende samfund ligesom radiopodcasts og videoer vil være tilgængelige online for et nationalt publikum.
Fokus i projektet er på deltagelse, ejerskab, mulighed for læring, social inklusion samt arbejdet med positiv identitetsdannelse. Projektet er nyskabende i dets tilgang med strukturerede progressive kunstgrupper baseret på forskningsviden. Det Obelske Familiefond støtter projektet i sin opstart og udvikling i 2021-2023.